Rak jelita grubego

Nowotwór jelita grubego to bardzo podstępne schorzenie, które przez długi czas może nie dawać żadnych charakterystycznych objawów. Nowotwór rozwija się zazwyczaj na skutek mimowolnego rozrostu komórek w okolicy określonej części jelita grubego, np. w obrębie kątnicy lub odbytnicy i zstępnicy. Jednak najczęściej występującym jest tzw. gruczolakorak jelita grubego.

Choroba w postaci raka jelita grubego znacznie częściej atakuje mężczyzn niż kobiety, a największa liczba zachorowań przypada po ukończeniu 70-go roku życia. W Polsce rak jelita grubego jest drugą, co do częstości przyczyną zgonów z powodu nowotworów. Zachorowalność na tę chorobę stale się zwiększa, a ma to związek m.in. ze zmianą nawyków żywieniowych.

Czynniki zwiększające ryzyko występowania nowotworu:

  • dziedziczenie (ryzyko jest znacznie większe u osób,
    u których w rodzinie występował nowotwór jelita grubego),
  • wiek,
  • obecność w jelicie grubym gruczolaków,
  • zapalenie jelita grubego (wrzodziejące),
  • choroba Leśniowskiego-Crohna.
  • palenie papierosów
  • spożywanie dużej ilości mięsa i tłuszczów, a zbyt małej
    błonnika,
  • otyłość,
  • pacjenci leczeni w przeszłości z powodu raka jelita grubego.

Objawy raka jelita grubego:

Nowotwór w zależności od lokalizacji może dawać nieco różniące się objawy, niepokoić powinno:

  • krew na stolcu lub krwawienie utajone do światła jelita grubego prowadzące do anemii,
  • uczucie niepełnego wypróżnienia,
  • zmiana charakteru wypróżnień, z zaparć na biegunki lub
    odwrotnie,
  • ołówkowate stolce,
  • nudności,
  • uporczywe biegunki,
  • wyczuwalny guz w jamie brzusznej,
  • powtarzające się krwawienie z odbytnicy,
  • silny ból brzucha, z zatrzymaniem gazów i stolca, świadczący
    o niedrożności przewodu pokarmowego,
  • silne skurcze brzucha,
  • parcie na stolec i niemożność jego oddania,
  • utrata masy ciała, osłabienie i brak apetytu – objawy występujące w zaawansowanym stadium choroby.

Zapobieganie rakowi jelita grubego:

W profilaktyce raka jelita grubego istnieją czynniki, które wprowadzone w życie zmniejszają ryzyko choroby (ale nie eliminują go całkowicie!). Wśród praktycznych rad wymienia się:

  • regularne uprawianie jakieś aktywności fizycznej (np.
    spacer, basen),
  • spożywanie mniejszej ilości kalorii,
  • ograniczenie alkoholu,
  • ograniczenie w diecie tłuszczów zwierzęcych,
  • wprowadzenie do diety większej ilości świeżych warzyw oraz owoców.

Osoby po 50 roku życia powinny pamiętać o:

  • wykonywaniu badań okresowych,
  • wykonywaniu co dziesięć lat kolonoskopii,
  • wykonywaniu co pięć lat badania kontrastowego jelita grubego,
  • wykonywaniu co rok testów na krew utajoną w kale.

W Polsce ze względu na dużą ilość zachorowań na raka jelita grubego, wprowadzono badania profilaktyczne, które wykonywane powinny być przez osoby po 50 roku życia. W ich skład wchodzi kolonoskopia, która pozwala na ujawnienie ewentualnych zmian na wczesnym etapie rozwoju i wdrożenie odpowiedniego leczenia.

Font Resize
Wysoki kontrast